Missie en visie
Inclusief kinderdagverblijf De Blokkendoos vzw biedt kwaliteitsvolle opvang aan kinderen van 0 tot 3 jaar. Dagelijks hebben we een bezetting van gemiddeld 36, maximum 44 kinderen (we hebben 4 leefgroepen). Iedereen is welkom bij ons in De Blokkendoos ongeacht de kinderen hun leeftijd, godsdienstige overtuiging, familiale achtergrond, diversiteit…
Het is onze missie om normaal ontwikkelende kinderen te laten samenleven met anders ontwikkelende kinderen, zodat ze allen van elkaar leren: de kinderen leren al vroeg dat niet iedereen gelijk is, maar wel gelijkwaardig.
Wij zijn een inclusief kinderdagverblijf waar ook kinderen met specifieke zorgbehoeften de nodige aandacht krijgen. Kinderdagverblijf De Blokkendoos werkt nauw samen met Centrum Voor Ambulante Revalidatie Ter Eecken en de dienst logopedie. Dit is belangrijk voor de kinderen met specifieke zorgbehoeften, zo worden ervaringen en tips van de therapeuten uitgewisseld die wij met de begeleiders vervolgens in De Blokkendoos kunnen toepassen.
Wanneer kindbegeleiders in dienst worden genomen, wordt steeds gekeken en geluisterd naar hoe zij staan tegenover onze missie en wat hun inbreng hierbij kan zijn. Er wordt ook gezorgd voor voldoende bijscholing zodat de kindbegeleiders op de hoogte blijven van nieuwigheden binnen de sector en inzicht blijven hebben in de verschillende problematieken.
In De Blokkendoos wordt gewerkt volgens een pedagogische visie die een leidraad
vormt in de omgang met de kinderen. Deze visie is gebaseerd op de 7 kwaliteitscriteria van Kind en Gezin, nl. structureren, flexibiliteit, individuele benadering, zelfstandigheid, bewegingsvrijheid, stimulatie en veiligheid. Deze principes worden doorheen het dagverloop zo veel mogelijk toegepast.
De dagindeling is zo opgebouwd dat er een herkenbaar schema terug te vinden is.
Structuur geeft een kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen, het is een punt van
herkenning. Zo weten de peuters dat er na het middagmaal een rustmoment wordt
voorzien. Binnen deze structuur wordt een zekere flexibiliteit ingebouwd. Een kind dat bijvoorbeeld moe is kan extra rusten.
Elk kind wordt individueel benaderd; we houden rekening met hun eigenheid en hun
karakter. We nemen ruim de tijd om het kind te laten komen wennen, zowel een
belangrijk aspect voor het kind, de ouders als de begeleidsters. Er wordt gevraagd
om, afhankelijk van de leeftijd op het moment dat de opvang start, tweemaal samen
met één van de ouders te komen wennen. Zo leren we het kind bij de aanvang via de
ouders al beter kennen en kunnen we dan ook in de toekomst oog blijven hebben voor zijn of haar persoonlijke trekjes. Voor deze wenmomenten wordt geen vergoeding aangerekend.
Daarnaast worden de kinderen zoveel mogelijk gestimuleerd tot verkenning van
zichzelf, hun kunnen en hun omgeving. Er worden prikkels aangeboden zodat de
kinderen ervaringen kunnen opdoen. De keuze van het speelgoed en de materialen
die worden aangeboden spelen hierbij een belangrijke rol.
De kinderen worden ook gestimuleerd in zelfstandigheid. Ze worden zich bewust van zichzelf, dit is belangrijk voor een goede zelfontplooiing en vorming van een mooi zelfbeeld. Een kind leert al vroeg dat het prettig is om dingen zelf te kunnen. Rekening houdend met hun eigen interesses en ontwikkeling worden ze aangemoedigd om van alles zelf te proberen (o.a. eten, aan- en uitkleden, spel...).
De kinderen krijgen voldoende bewegingsvrijheid om zich te verplaatsen en hun
omgeving te ontdekken. We gaan regelmatig met de kinderen naar buiten en ook
binnen is er voldoende ruimte voor bewegingsactiviteiten. Bij verplaatsingen buiten
voorzien wij uiteraard genoeg begeleiding, zodat de veiligheid van de kinderen
gegarandeerd is.
Bij dit alles wordt natuurlijk constant rekening gehouden met de veiligheid van de
kinderen, het gebouw is ook opgesteld en gebouwd volgens de veiligheidsnormen van Kind en Gezin.